Projektnapok

Az első évfolyam projektnapi beszámolója

Hagyományainknak megfelelően minden ősszel – projektnap keretében – kirándulni mennek iskolánk tanulói.

Az első „a” és „b” osztály a Jászberényi Állatkertet választotta. Már nagyon vártuk a gyerekekkel az állatkerti kirándulás napját. Nagy szerencsékre aznap az Állatkertben nem volt sok csoport, talán rajtunk kívül csak egy.

A medve már nagyon várt minket! Óriásit ásított mire odaértünk. Aztán mentünk a pajkos kis majmokhoz, a kecses hattyúkhoz és a bömbölő oroszlánokhoz is. Többségüket a pingvinek úszása nyűgözte le. Nagyon édesek voltak. A lányok inkább a kis majmokra, az aranyos szurikátákra voltak kíváncsiak. A látványetetések mindenkinek nagyon tetszettek.

Kihasználtuk a játszótér adta lehetőségeket, vidám játékkal zártuk a napi programot. A gyermekek számára minden megvalósult program tapasztalat és élményszerzési lehetőség forrását nyújtotta.

Mindenki élvezte a közös programot. A séta után jól esett a buszba szállni. A hazautazás is vidám hangulatban telt, sokat nevettünk és beszélgettünk a látottakról. Ez a nap felejthetetlen élményt nyújtott minden résztvevő számára.

 

Ki a kíváncsibb?

 

Szurikáták látványetetése

 Őszi levelek gyűjtése az állatkertben

Projektnap Szarvason

2. évfolyam

2013. október 9-én a 2. évfolyammal Szarvasra, az Arborétumba mentünk kirándulni. A gyermekek és a felnőttek is nagy izgalommal várták az indulás napját és azért imádkoztunk, hogy szép időnk legyen, ne essen az eső.

Megnéztük a páfrányfenyőt, ami már réges-régen is létezett, és a dinoszauruszok is hűsöltek alatta. A latin neve segített a keresésben: Ginkgo biloba. Egy óriás fát láttunk, érdekes, sima tapintású, lapos, legyezőszerű levelekkel, amit az „élet fájának” is neveznek. Megfigyeltük a vérbükköt is, aminek makk termése van, mint a tölgynek, s a neve arra utal, hogy valamelyik része vörös színű. A vérbükk levele egész nyáron vörös, de őszre kizöldül.

A legemlékezetesebb élmény a hajókirándulás volt, a Holt-Kőrösön. Pista bácsi a hajóskapitányunk, végig beszélte az utat. Érdekes történelmi, helyi nevezetességekkel ismertetett meg bennünket.

Az ösvényen haladva elérkeztünk a Mini Magyarországhoz, ahová csak egyesével, egy szuperbiztonsági kapun át jutottunk. 21 város kicsinyített nevezetessége volt látható. Mindet körbejártuk, megcsodáltuk, éneket hallgattunk, énekeltünk. Voltak köztünk olyanok is, akik a szüleikkel már jártak néhány helyen pl.: Zsófi, Frici, Ágika, Sára, Eszter, Krisztike, Bence, Edi, Gerda, Hajni, Tomi.

Utolsó nagy feladatunk a hegyi mamutfenyő megkeresése volt, ez is nehéznek bizonyult a sok fenyő között, mert mindegyikre azt hitték, hogy az az. Mígnem Tünde néni rátalált, s visszamentünk a nagy vörös óriáshoz.

Megtudtuk, hogy már 150 éves és 30 m magas, hatalmas vörösesbarna színű törzse körbe volt kerítve, így megérinteni nem tudtuk, de felnézve elszédültünk alatta. Majd ismét gyűjtögetés következett, s némi harc a botokkal.

3. évfolyam Projektnap

2013. október 4. Poroszló

Élménybeszámoló

2013. október 4-én kirándultunk az osztállyal a poroszlói Ökocentrumba. Sok érdekességet láttunk, halakat, vidrákat, szarvasokat, őzeket, siklót, békákat és különböző növényeket. Hajóval mentünk a vízi sétányhoz. A sétányról láttuk a Tisza-tó alját is. A nap folyamán meglátogattuk a kilátót is. Hazaindulás előtt vásárolhattunk egy kis emléktárgyat és a busszal elindultunk haza.

Csótó Liliána 3. b

Végre eljött a nagy nap!

Felszálltunk az autóbuszra, alig vártuk, hogy odaérjünk. Elindultunk Poroszlóra. Leszálltunk a buszról és megvártuk, hogy a tanító nénik megvegyék a jegyet.

Bementünk és megmutatták a sötét erdőt. Voltak békák, siklók és gyíkok. Azután lementünk egy vízi alagútba. Lehetett tokhalat, vidrát, pontyot látni. Nagyon érdekes volt, amikor a fejünk fölött úszkáltak a halak. Amikor megnéztük az alagutat utána elmentünk hajókázni egy szigetre, ahol volt egy kilátó. Felmásztunk a tetejére.

Nekem legjobban a vízi alagút tetszett. Alig várom a következő kirándulást!

Lékó Renáta 3. a

 

Madárlesen

 

Séta a nádasban

Csónakázás

Projektnap 4. a és 4. b osztály

Poroszló

2013. október 21-én hétfőn reggel 8 órakor indultunk csepegő esőben a buszpályaudvarról Poroszlóra. Fegyverneken vettünk fel 8 gyermeket és egy szülőt, a Szabó Dávid anyukáját. Ekkor lett teljes létszámunk 49 gyermek és 4 felnőtt. Negyed tízkor szálltunk le az Ökocentrum előtt, immáron napsütéses időben.

Rendbe szedtük magunkat és 10-től két csoportban a főépületben lévő akváriumokat és kiállításokat idegenvezető segítségével tekintettük meg. 11 órától a 3D-s filmen nyertünk betekintést a Tisza-tó életébe. A gyerekek nagyon élvezték a filmet, mely után ismerősként jártuk körbe a szabadidőpark területét, ahol állatokat, (mocsári teknős, ékszerteknős, aranysakál, rackajuh, madárpark) láthattunk, és jártunk a szitakötőházban is.

Ezt követően felsétáltunk a kilátóba, ahol gyönyörű tájképként láthattunk rá a Tisza-tóra és környékére. Érdekesé volt, hogy különböző irányokban fel volt tüntetve nevezetes helyek távolsága pl. Sydney Operaház. Néhányan növekvő sorrendbe szedték a távolságokat, megállapítván mi van legközelebb és legmesszebb tőlünk.

Egy kis táplálkozást követően a vízi sétány következett. Motorcsónakkal 3 csoportban jutottunk egy szigetre, ahol közelről figyelhettük meg a pihenő kárókatonákat és más vízi madarakat. Palló sétáltunk 1,5 km-t a gyékények között, ahol a vízi növényeket, hínárt, tavi rózsát figyelhettük meg és hallgathattuk a tó csendjét, állatok hangját, élvezhettük a növények illatát. Visszatértünk csónakkal. Ezt követően lehetett vásárolni, és a park játszóterén lévő ügyességi játékokat kipróbálni. 14.15-kor indultunk elfáradva haza. Fegyverneken leszálltak az ott lakó gyermekek, fél négy után pár perccel értünk az iskolába.

Nagyon jó volt az idő és a gyerekek is nagyon fegyelmezetten viselkedtek a kirándulás során.

 

 

Projektnap 5. b osztály

Tiszatenyő

Október 2.

Október 2.-án reggel indultunk Tiszatenyőre az ötödik évfolyammal. A korai érkezés után kemencében sült cirkos kaláccsal várták a tanulókat. A programban a szerepelt a Tájház és a múzeum megtekintése is.

 Megtekintettük a történelmi emlékművet is. Nagyon elnyerte a gyerekek tetszését. Ezután elsétáltunk a seprűkötő és a szövőüzembe, ahol a gyerekek kipróbálhatták a szövőszéket. Ostort is lehetett fonni bőrből.

A kirándulás lezárásaként elmentünk egy modern játszótérre.

Project nap 6. b

Visegrád –Szentendre 2013. október 17.

Alig világosodott ki, a 6. b osztály 7 óra előtt pár perccel szép számban összeverődve, lelkesen várt az indulásra. Az autóbuszon miután mindenki kényelmesen elhelyezkedett, nekiesett az anyuka által csomagolt finomabbnál finomabb szendvicseknek, vagy az éppen aktuális chipseknek. 3 órás buszozás után megérkeztünk a visegrádi palotához, ahol idegenvezető fogadott bennünket.

A Herkules–kút és néhány korhűen berendezett szoba, konyha, étkező gondolatban visszaröpített bennünket a középkori várak hangulatába. Igaz a fényképezés öröme néha elterelte a figyelmünket a lényegről, de azért így is sok érdekességet tudtunk meg az idegenvezetőtől.

A Királyi palota megtekintése után meredek lépcsősoron jutottunk föl a Fellegvárba, ahol az elénk táruló panoráma mindenért kárpótolt bennünket. A panoptikumban, gondolatban egy igazi királyi lakoma részesei lehettünk.

A nap fénypontja a bob pálya volt, ahol az alpesi bobozás élményével lettünk gazdagabbak. Kirándulásunk befejező állomása Szentendre belvárosa, a kézművesek igazi ékszerdoboza. Kár hogy kevés időnk maradt, de így is sikerült elképzelni a középkori városok hangulatát.

A visszafelé úton kicsit „megőrültünk,” de nagyon jól éreztük magunkat! Élmény gazdag, fejthetetlen kirándulás volt!

PROJEKTNAP

5. a, 6. a, 7. a, 8. c

Egy nap a pusztán

Az 5. a, 6. a, 7. a és a 8. c osztály a projektnapját Dévaványán, a Körös-Maros Nemzeti Park Réhelyi Látogatóközpontjának területén töltötte 2013. október 15-én.

A kora délelőtti órában a tanösvényen haladva megtapasztaltuk, hogy milyen lehetett az, amikor a pusztai embernek hideg, szeles és esős időben kellett gyalog megtennie a végeláthatatlannak tűnő távolságot. A megpróbáltatásért azonban kárpótolt bennünket a sok-sok látnivaló, a szikes puszta jellegzetes növény-és állatvilága, pl. a védett túzok vagy a réti őszirózsa. Irodalomórán, a Toldit olvasva így már képszerűvé válnak a sorok: „nádtors lőn az ágya, zsombok a párnája”, „amott ül egy túzok magában”. Részt vehettünk egy érdekes ragadozómadár-bemutatón is.

A látogatóközpont tágas udvarán az őshonos magyar háziállatokat tekintettük meg. A kiállítás anyaga is jól mutatta, hogy az itt dolgozó emberek szakértelemmel és hivatástudattal végzik munkájukat, azért, hogy megőrizzék az utókornak környezetünk hagyományos értékeit.

A délutáni órákban az időjárás is kegyesebbé vált kissé hozzánk. Választható programként lehetett természetfilmet nézni vagy a szabadban játszani.

Hazafelé megálltunk Kisújszállás főterén, és megtekintettük Csukás István regényalakjának, a városban élő Bagaméri cukrásznak nemrég felállított szobrát.