Tábori beszámoló

TERMÉSZET, EMBER ÉS VALAMI MÁS…

 „Fantasztikus élményt, valamint hatalmas fejlődést jelent egy régi/új csapat részesének lenni és kiszakadni a megszokott környezetből.”

A fenti kijelentés mindent magában foglal, amit az idei évben megszervezett nyári táborról el lehet mondani. Az előző évekhez képest intézményünk, a Bethlen Gábor Református Általános Iskola, Óvoda ismételten nyári tábort szervezett iskolánk negyedikes, ötödikes és hatodikos tanulói számára. Táborhelyünk ezúttal a Miskolc melletti Varbó-Fónagyság szívében, várostól és nyüzsgéstől elszigetelve, erdőkkel körülvéve helyezkedett el.

A 2016-2017-es tanév második félévében a Bagoly-Várba meghirdetett nyári tábort nagy érdeklődés övezte. A táborozók közül sokan már részesei voltak ilyen kalandoknak, azonban sok új jelentkező is akadt a tanulók között, akiknek ez a fajta megmérettetés újdonság volt, hiszen sokaknak ez volt az első alkalom, hogy hosszabb időre kikerültek a szülők felügyelete alól.  

A táborba vágyóknak lehetőségük nyílt egymást közelebbről megismerni, a már meglévő barátságokat szorosabbá kovácsolni, szociális készségeiket fejleszteni és természetesen új élményekkel gazdagodni.

Az augusztus 7-11-ig tartó tábort hosszú szervezőmunka és előkészületek előzték meg, melynek eredményeként egy mindenki számára felejthetetlen, izgalmas és élményekkel teli hetet tudhatunk magunk mögött.

Saját és a gyerekek táborbeli élményeit összefoglalva, egy nagy segítséget nyújtó, elballagott, de rendszeresen visszajáró tanulónk, Forgács Kata számol be:

A Bagoly-Várban a gyerekek csodás környezetben élvezhették a programokat, Zsolti bácsi vezetésével egy rettentően érdekes egész napos túrán vehettek részt gyerekek. A kilátóba felérve élénk tárult Miskolc és a Garadna völgy, ami mindenkit kárpótolt a fáradalmakért. A barlangok sok izgalmat tartogattak számunkra. A négy megtekintett barlang közül véleményem szerint „Dante pokla” lett a nagy kedvenc. A barlang teteje egy földrengés miatt beomlott, ezért a megtekintéséhez fagyökerekbe kapaszkodva kellett leereszkednünk, amit legtöbben sikeresen teljesítettünk.

A túrázás mellett a kulturális programok is nagy szerepet kaptak. A diósgyőri várban kincskereső túrán vehettünk részt, ahol az érdekes információk mellett a korabeli nyelvjárással és a kor egy híres táncával is megismerkedtünk.

Az erdei kisvasúttal jutottunk el a csanyiki erdei iskolába, ahol lovaglás és barlangtúra mellett kézműves foglalkozást is kipróbálhattunk. Az erdőházban felfedezhettük környezetünket és a minket körülvevő élővilágot.

Az éjszakák sem teltek ám izgalmak nélkül. Az éjszakai túrán hallhattuk az alvó erdő hangjait és éjjellátó segítségével belepillanthattunk az éjszaka történéseibe. A gyerekek nagyon élvezték, hogy kis csapatokban indulhattak vissza a táborhelyre Zsolti bácsi vezetésével, mintegy bátorságpróbaként.

A sok rendkívüli program mellett, mégis úgy gondolom a legfontosabb a kialakult remek társaság volt. A gyerekek pillanatok alatt megtalálták a közös hangot. A tábori estéken a közös éneklés és a szalonnasütés kiváló alkalom volt arra, hogy jobban megismerhessük egymást a gyerekekkel. A záró estén vetélkedőt és „Ki mit tud”-ot rendeztünk, ahol a gyerekek vicces vagy éppen zseniális produkciókkal kápráztattak el minket.

Hazafelé indulva megcsodáltuk a gyönyörű varbói tavat és a lillafüredi Szent István-barlangot. Sokan szívesen töltöttek volna még néhány napot a táborban, ezt bizonyítja, hogy a barlangból kiérve egy fiú azt kérdezte „Nem kezdhetnénk újra a tábort?” Azt hiszem ez a mondat mindent elmond és mindennél többet jelent nekünk, szervezők számára.

Reméljük, hogy a jövőben is lesz lehetőségünk hasonló programokat szervezni tanulóinknak, akik az idei tábor eseményei után várhatóan nagy számban vesznek majd részt egy ismételten fantasztikus nyári táborban.

Sági István kísérő tanár

Forgács Kata diákmentor