Bibliaismereti verseny

„Velünk az Isten!” Országos Bibliaismereti Verseny

Kecskemét

2017. április 7-8.

Beke Zsombor

8.b

5. hely

Nagy Brigitta

Körmöndi Alíz

Nagy Rita

Szécsi Lilla

Török Hanna Krisztina

Cubra Daniella

5.b

6. hely

Patóné Kazinczy Mariann

Nagy Tímea

Kecső Hajnalka

Vigh Sára Krisztina

Vona Zsófia

Iskolánk tíz tanulója, köztük én, is részt vettünk a kecskeméti országos bibliaismereti versenyen. Rengeteg izgalmas programban volt részünk például az uszodalátogatás és az ismeretlen családoknál eltöltött éjszaka. Pénteken reggel vonattal indultunk el Kecskemétre. Megérkezésünk és pihenésünk után egy áhítaton vettünk részt és ezt követte a verseny írásbeli fordulója. Ezután felléptünk és meghallgattuk a többiek színpadi jelenetét. Ezt követően öt óra körül jött értünk a család, akinél eltölthettük a délutánt és az estét. Én egy nagyon kedves családot kaptam és nagyon nagy öröm volt náluk eltöltenem ezt az éjszakát. Másnap volt a templomi istentisztelet, a szóbeli verseny, az uszodalátogatás, ami nagyon jó volt, és persze az eredményhirdetés, amit mindenki izgatottan várt. Mi hatodik helyezést értük el. Nekem nagyon jól telt ez a hétvégém és nagyon ajánlom mindenkinek ezt a versenyt!

Nagy Tímea 5. b


Több mint egy verseny

Sok gondolat, emlék fűződik ehhez az országos versenyhez – hiszen ez több mint egy verseny- melynek már én is részese vagyok közel egy évtizede.

A számomra első alkalmakon még, mint kísérő és a felkészülést néhány kis részletében segítőként vettem részt Szabóné Csökmei Edit lelkipásztor mellett, aki a színpadi jelenetek zsűrizésében is részt vett több éven keresztül. Nála figyelhettem a diákok lelkes munkáját évről-évre, később egyre több feladattal lettem megbízva a gyerekek körül a felkészülés során, így folyamatosan átvettem az évek alatt ezt a szép lehetőséget.

Elérkezett az az idő, amikor saját osztályom tanítványait is készíthettem erre a versenyre. Közülük voltak olyanok, akik kevésbé szerettek volna szerepelni klasszikus színpadi jelenetben, így a drámapedagógiai ismereteimet és az évek során a versenyek alatt, szakemberek által átadott információkat, tanácsokat megfogadva újszerű színpadi jelenetekkel próbálkoztam, melyekkel sikerült bevonnom őket a színjátszás örömeibe. Ebben természetesen a kollégáim is segítettek és a gyerekek ötletei is hétről-hétre alakították a bibliai üzenet újszerű átadását. Később, amikor már több bibliai történetből kellett felkészülni, megpróbáltam azokat összefűzni, láttatva ezzel az egységet, ami Isten Igéjében megjelenik számunkra. Így többször is külön elismerésben részesültünk pl. a némajáték és a zene kiváló összhangjáért, a bibliai üzenet egyszerű, ám látványos megjelenítéséért, a magával ragadó előadásért vagy a zenei anyag magas színvonalú összeállításáért. A zenei aláfestésben segítségemre volt Nagy Rajmund kollégám is.

A másik része a versenynek a Szentírás egyes történeteinek megismerése, elmélyítése és az Ige által Isten tulajdonságainak megismerése, a Biblia iránti érdeklődés felkeltése, megalapozása, a közösséghez tartozás élményének megtapasztalása. Jó látni minden évben, ahogy ezek a kis közösségek hétről-hétre formálódnak.

A verseny kapcsán az adott bibliai történetekkel hónapokon keresztül foglalkozhatunk. Sokkal jobban elmélyedünk benne, mint egy-egy hittanóra, istentisztelet alkalmával. Így nemcsak megláthatjuk Isten nagyságát, hanem megmutathatjuk a gyerekeknek, hogy velünk van a mindennapokban is, és mindig bizalommal fordulhatunk hozzá. Jézus szeretetét egy ilyen gyülekezeti közösségen keresztül is érezhetjük.

Néhány éve a verseny szabályai kicsit átalakultak, amit először mi sem lelkesen fogadtunk, hiszen az előző évi sikeres csapatok nem indulhattak a következő évben, ami szomorúsággal töltötte el a gyerekeket. De a változások egy másik oldalról lehetőséget adtak olyan gyerekeknek részt venni, akik szintén részesei akartak lenni ezeknek az élményeknek.

Sajnos a felkészülés a mindennapokban egyre nehezebben kivitelezhető, a gyerekek és a pedagógusok is sokszor akadályokba ütköznek és az időhiányon csak a jó Isten csodája segít, de mindent összevetve az utolsó pillanatokban „minden összeáll” egy szép egységgé.

Volt olyan év, amikor pályázatot írtam és felkészítő pedagógusként egyfajta versenyzői klubot szerveztem, melyben a gyerekek is aktívan vettek részt.

Jelenleg is nagy szorgalommal hangolódnak a tanulóink az Önök által megrendezett alkalomra, mi pedig Nagy Brigitta kolléganőmmel a feladatokat megosztva készülünk. Sokszor kérdezgették a gyerekek a versenykiírás feltételeit, kik vehetnek részt az országos versenyen, nem árulok el titkot azzal, hogy most is nehéz volt a válogatás.

A már említett legfontosabb célok mellett vannak egyéb impulzusok is, melyek miatt nagyon várják ezt a megmérettetést diákjaink. A mi intézményünkben, akik sikeresen versenyeznek azok igazgatói dicséretet kapnak, így ez is ösztönzi a gyerekeket a szép helytállásra. Kecskeméten pedig olyan dolgokban is részesülnek, mint az uszodai élmények, ami a mi városunkban egyelőre még nem lehetséges. A családoknál vagy a kollégiumban való szálláslehetőség ugyancsak mindig izgalmas a gyerekek számára.

Mi felkészítő pedagógusok úgyszintén részt veszünk egyfajta továbbképzésen. Lehetőségünk nyílik a két nap alatt személyes és szakmai találkozásra egyaránt. Megtapasztalhatjuk, hogy „Velünk az Isten”ezeken a rendezvényeken is.

Mint ahogy azt a bevezető gondolatban már említettem ezek az alkalmak egyben megmérettetések, viszont többet is jelentenek a résztvevők számára: versenyt a „Győzelemért” (Zsidókhoz írt levél 12:1-2, Jelenések könyve: 3:21).

Munkájukat a következő 20 évben is Isten áldása kísérje! J

Tisztelettel: Patóné Kazinczy Mariann

tanító-hittanoktató

Törökszentmiklós

Bethlen Gábor Református Általános Iskola, Óvoda

(Megjelent a Kecskeméti Református Általános Iskola jubileumi kiadványában, melyet a „Velünk az Isten!” című országos bibliaismereti verseny 20. évfordulója alkalmából adott ki az intézmény.)