Zenei világnap

ZENEI VILÁGNAP

Október elseje a zene világnapja. Ebből az alkalomból országszerte több koncertet, hangversenyt és más zenei programot is rendeznek. A világnap célja, hogy a társadalom széles rétegei számára népszerűsítse a zeneművészetet, és – az UNESCO elveinek megfelelően – szorgalmazza a népek közti barátságot és megbékélést.

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin hegedűművész kezdeményezésére emelte október 1-jét A ZENE VILÁGNAPja rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.

Iskolánkban a zenei világnapot ünnepi megemlékezéssel nyitottuk. Műsorunk a következő gondolatra épült: „ Maga a zene létezése is csodálatos dolog, mondhatni maga a csoda. A gondolat és a tünemények között elterülő birodalom.” (Heine)

A napot átszőtte a nemzetközi Verdi-év. 110 éve halt meg Guiseppe Verdi a zenetörténet egyik legnagyobb operakomponistája. Az osztályok zenei kvízt töltöttek ki, az esemény színvonalát emelte az udvaron megrendezett közel négyszáz tanuló közös éneke.

Nagy Rajmund