Az olasz zene évszázadai

A Bethlen Gábor Református Iskola, Óvoda és a Törökszentmiklósi Református Egyházközség a Református Műemlék-templom belső felújításáért 2013. szeptember 14-én jótékonysági koncertet szervezett.  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Karnagyok Kamrakórusa Vajna Katalin Csokonai alkotói díjas karnagy és Réz Lóránt orgonaművész közös hangversenye az itáliai muzsikába nyújtott betekintést. Átfogó képet kaphattunk arról, hogy milyen zenei törekvések voltak azokban a korokban, amikor Itália a zenei és művészi fénykorát élte.

Réz Lóránt a jászságból származó orgonaművész az egri Eszterházy Károly Főiskola oktatójaként számos tanulmányúton vett részt Olaszország zenei központjaiban. Avatott kézzel nyúl a reneszánsz és a barokk korszakban keletkezett itáliai orgonaművekhez. A hangversenyen elhangzott művei: Respighi: Preludio, Merulo: Toccata, Byrd: Pavana, Pasquini: Partita egy spanyol ária dallamára, Rossi: Toccata, Gabrieli: Jubilate Deo, Marcello-Bach: d-moll oboaverseny orgonaátirata, Vivaldi-Bach: C-dúr concerto.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Karnagyok Kamarakórusa 1990-ben alakult, tagjai kórusvezetők, énektanárok és hivatásos énekművészek. Belső indíttatásból fontosnak tartják a megye kisebb településeire is elvinni az igényes kórusmuzsikát. Előadásukban a legnagyobb velencei mester egyik legszebb egyházi kompozíciója Antonio Vivaldi Gloria című többtételes műve hangzott fel. Vezényelt Vajna Katalin Csokonai alkotói díjas karnagy, szólót énekeltek: Bálint Erika operaénekes, Nagy Réka, Szelei Zsuzsa és Nagy Rajmund. Zongorán közreműködött Almainé Szabó Gabriella.

Köszönjük azoknak, akik részvételükkel, imádságukkal, anyagi hozzájárulásukkal támogatták azt, hogy ez a színvonalas zenei est létrejöhetett.

Nagy Rajmund

Facebooktwitterpinterest
MENÜ