„Jászkunsági gyerek vagyok …”

„A nyár utolsó hetében az ember inkább a lábát lógatná, amíg lehet. Visszamenni a régi iskolámba e helyett? Azt gondoltam viccelnek velem. De aztán mégis jöttem. Hogy láttam és győztem is, azt nem tudom, de az biztos, hogy szép pillanataink voltak a gyerekekkel.” – Markót Levente diákmentor

A „Jászkunsági gyerek vagyok…” intenzív szünidei program 2013. augusztus 26-án indult 15 tanulóval, 3 diákmentorral és 3 fejlesztő tanár segítségével. A tábor célja a Jászkunság tájegységre jellemző hagyományok, szokások megismerése volt.

A tanulók új táncanyaggal, a jászsági oláhos lépéseivel ismerkedtek meg, és énekeket is tanultak. A tánclépések bemutatásában, pontosításában a diákmentorok (Takács Bianka, Markót Levente) nagyon sokat segítettek. Példaértékűen figyeltek, biztatták kis társaikat. A gyerekek már a második naptól őszintén felnéztek a tapasztaltabb diákmentorokra.

Egy alkalommal élő zene (tekerőlant művész) is segíttette a munkánkat. A hangszert ki is próbálhatták a tanulók. Fontos része volt a programnak a viseletben történő megjelenés, az ezen irányú ismeretek.

A napi 2-3 órás néptánc oktatás és néprajzi ismeretek mellett közösségépítő és csapatfejlesztő játékokra is sor került. A cél az ismerkedés, az „egy közösséghez tartozunk” érzésének a megerősítése volt.

Különös figyelmet fordítottunk a gyermekek manuális készségeinek fejlesztésére is. A kézműves foglalkozásokon számos „kis” alkotás készült. Bakondi Dóra diákmentor segítségével megismerkedtek a gyerekek az üvegfestés, a textilfestés technikával, korongozással, agyagozással. A lányok gyöngyből karkötőt fűztek, csigatésztát készítettek, míg a fiúk egy kovácsműhelyben szerencsepatkót kovácsoltak. A kézműves alkotásokból kiállítás is készült.

A tábor zárásaként meglátogattuk a szolnoki Damjanich Múzeum „Jászok és kunok” kiállítását, ezzel összegezve az egész hét ismeretanyagát.

Szakmai és közösségformálás szempontjából is egyaránt sikeresnek mondható a program. A tanulók az 5 nap alatt szinte teljesen elsajátították a Jászkunsági tájegység motívumkincsét.