TÁMOP 3.4.5

 

Tehetséghidak Projektiroda TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program

A Tehetséghidak Projektiroda a TÁMOP 3.4.5-12-2012-0001 Tehetséghidak Program keretében magyarországi Akkreditált és Akkreditált Kiváló Tehetségpontok számára felhívást tett közzé a Tehetségpontnál tanuló diák, a diák pedagógusai és a diák szülei közötti kapcsolatrendszer fejlesztésére tanórán kívüli tehetségsegítő programok megvalósításával.

 

Ennek keretében nyújtottunk be pályázatot, mivel intézményünk Akkreditált Kiváló Tehetségpont, amit az alábbi programmal megnyertünk: Egy napos kirándulás Egerben, együtt a szülőkkel, ahol erősítjük a szociális kapcsolatrendszerünket, készségeinket. Mélyíteni szeretnénk az iskolában az összetartozás érzését, melyre ez a közös nap alkalmas. Az értékelő szakaszban és a nap folyamán is megválaszolunk minden kérdésüket, kétségüket, segítünk feldolgozni a sok információ és intuíció nyújtotta érzéseket, élményeket. Emellett az emberi kapcsolatok kiépítésére is nagy hangsúlyt fektetünk. Gazdagítjuk tudásukat, konkrét történelmi, művészeti élményekkel, információkkal. A tájékozottság emeléséhez, a kapcsolatok kialakításához, a tehetségek fejlesztéséhez több eszköz komplex alkalmazására van szükség, melynek egyik kiemelkedő eleme lehet ez a kirándulás.

A program elemei:

Előkészítő szakasz – 2 óra: történelmi – a 2. világháborúval kapcsolatos előzetes információk (színházi előadáshoz kapcsolódóan); XVI. század kapcsolódó történelmi eseményei; Gárdonyi Géza élete, munkássága (Gárdonyi Emlékévhez kapcsolódva); Eger nevezetességei. Módszerek: gyűjtőmunka; projektmunka; csoportmunka; páros munka; kutatás NET-en, könyvtárban; kiselőadások, PPT-s előadások készítése- életkori sajátosságoknak megfelelően, a szülők bevonásával.

Megvalósítási szakasz – Eger, Gárdonyi Géza Színház: A muzsika hangja című előadás megtekintése együtt a diákok, szülők, pedagógusok – A darab szép emberi és családi történetet fogalmaz meg, ezt szeretnénk élménnyé tenni. A tisztességről, a helytállásról, a szerelemről, a barátságról szól. Ausztria német megszállása alatt játszódik.

Eger, Városnézés: Eszterházy Károly Főiskola – Csillagvizsgáló megtekintése; fizikai kísérletek megtekintése (életkornak megfelelően), Dobó tér, Bazilika, Minaret, Érsekkert, Eger, a Vár és kiállításai megtekintése; Gárdonyi Géza Emlékmúzeum.

Értékelő szakasz, 2 óra: A közvetlenül szerzett ismeretek feldolgozása: a megismert történelmi események időrendbe, történelmi korszakokba való elhelyezése; épületek, emlékhelyek, földrajzi helyek felidézése. Módszerek: beszélgetés; élménybeszámolók, projektmunkák elkészítése – kiállítás rendezése; kiselőadások tartása; PPT-s előadások készítése, csoportmunka; páros munka, életkori sajátosságoknak megfelelően, a szülők részvételével.

Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége Tehetséghidak Program

Cím: 1518 Budapest, 112 Pf. 146

Székhely:1119 Budapest, Mérnök. u 39.

Telefon: +36 (1) 799 7970 Fax: +36 (1) 688 4880

info@tehetsegpont.hu / www.tehetseghidak.hu