Reformáció vetélkedő

Reformációs Vetélkedő

2012. október 27-én a reformáció emléknapját egy izgalmas jó hangulatú, vetélkedővel ünnepelte meg a Bethlen Gábor Református Általános Iskola közössége.

Az alkalom közös istentisztelettel kezdődött, melyet még ünnepélyesebbé tett a szolnoki Bartók Béla Kamarakórus színvonalas előadása. Ezután minden jelenlévő részesült a templom születésnapi tortájából.

A vetélkedő a templomban kezdődött, ahol „Károli Gáspár” éneket tanított a versenyző osztályoknak. A következő helyszínre indulva a bokrokból előugró vad török hordák támadták meg a gyanútlan diákokat. A támadást a „református magyar vagyok” kezdetű imádsággal lehetett visszaverni. Ezzel azonban nem értek véget a megpróbáltatások, az újabb állomáson labancok törtek az éneklő reformátusokra.

A reformáció egyik nagy ajándéka az anyanyelvre lefordított Biblia. Ehhez kapcsolódóan a gyerekek is kipróbálhatták a fordítás nehézségeit. Görög nyelvű aranymondásokat kellett magyarra lefordítani. Egy sétát követően jutottak el a versenyzők a református óvodáig ahol mozgásos feladatokban bizonyíthatták rátermettségüket.

A református temetőben fölkeresték a régi tanítók sírhelyeit elhelyezték az emlékezés virágait és mécsest gyújtottak. A verseny az iskolában a Kálvin szobornál ért véget, ahol a csapattagok először megfejtették majd elénekelték a reformátor jelmondatát.

A kellemetlen idő ellenére, a gyermekek nagyon jól érezték magukat, és méltó módon emlékeztek meg a reformáció eseményeiről.